DEZYNSEKCJA
Dezynsekcja to niszczenie wszelkich szkodliwych owadów za
pomocą środków chemicznych, mechanicznych oraz biologicznych. Chodzi tu zarówno
o owady uciążliwe dla codziennego funkcjonowania człowieka jak osy, komary,
muchy oraz o szkodniki niszczące różnorakie produkty występujące zarówno w
gospodarstwach domowych jak i w magazynach. Dezynsekcję przeprowadza się
zarówno w pomieszczeniach jak i na otwartych przestrzeniach.
Dezynsekcja - metody dezynsekcji
- Chemiczne, które
polegają na używaniu środków owadobójczych zwanych też insektycydami. Jako, że
gatunków szkodników owadzich jest dużo więcej niż gryzoni ważny jest właściwy
dobór środków chemicznych. Ze względu na sposób działania można insektycydy
podzielić na kontaktowe – wystarczy, że będą miały kontakt z ciałem owada,
wówczas paraliżują jego układ nerwowy i powodują śmierć, pokarmowe, których
działanie ujawnia się po zjedzeniu przez szkodnika oraz oddechowe. Przy wyborze
trucizny należy również kierować się bezpieczeństwem ludzi i zwierząt – inne
substancje wybierze się przy dezynsekcji pomieszczeń, w których przechowuje
żywność lub są one miejscem przebywania ludzi a inne np. W mało uczęszczanych
magazynach.
- Fizyczne metody dezynsekcji, które
sprowadzają się do różnego rodzaju przedmiotów i urządzeń, które wabią owady po
to by później uniemożliwić im się wydostanie z pułapki. Najpopularniejsze w tym
względzie są lepy oraz lampy owadobójcze.
Dezynsekcja - najczęściej spotykane szkodniki owadzie
- Karaluchy
Owady wszystkożerne o długości ciała
do 30 mm i kolorze ciemnobrązowym. Nie potrafią chodzić po ścianach, świetnie
natomiast radzą sobie na wszelkich poziomych powierzchniach. Głównym
zagrożeniem z ich strony jest niszczenie produktów spożywczych oraz roznoszenie
rożnych chorób i pasożytów.
- Prusaki
Owady wszystkożerne o długości 10-16
mm i barwie żółtobrązowej. Potrafią przemieszczać się zarówno na powierzchniach
poziomych jak i pionowych żółtobrązowe. Ich główna aktywność przypada na noc.
Zanieczyszczają żywność, są nosicielami wielu szkodliwych drobnoustrojów.
Niekiedy są przyczyną alergii.
- Pluskwy
Owadamy koloru ciemnobrązowego o długości
4-6 mm. Tak jak prusaki preferują nocną aktywność. Atakują ludzi i zwierzęta,
których krwią się żywią. W czasie konsumpcji na skórze żywiciela pozostawiają
wydzielinę, która podrażnia ją wywołuje uczucie pieczenia i powstawanie
pęcherzy.
- Wołki zbożowe
Chrząszcze o długości do 5 mm koloru
czarnego z niewielkimi punkcikami na ciele. Ich nazwa pochodzi stąd, że odżywia
się ziarnami różnych zbóż, dlatego też można je spotkać najczęściej tam gdzie
się je magazynuje. Uszkodzenia, które wywołuje w zbożu sprawiają, że nie można
go już używać w celach spożywczych.
- Rybiki cukrowe
Owadami barwy srebrzystej, długości
8-10 mm. Prowadzą nocną aktywność i są wszystkożerne. Ich układ pokarmowy jest
w stanie strawić nawet celulozę. Lubi przebywać w domach, mieszkaniach,
piekarniach.
- Mkliki mączne
Motyle aktywne nocą długości ok. 14 mm
i rozpiętości skrzydełek do 25 mm. W tej postaci nie wyrządzają szkód za to ich
gąsienice owszem. Żywią się one ziarnem, które dodatkowo zanieczyszczają
wytwarzanymi przez siebie lepkimi nićmi, które bardzo trudno usunąć.
Oprócz tego nie należy zapominać o wyjątkowo uciążliwych
i powszechnie rozpoznawalnych insektach takich jak: pchły, komary, osy, muchy,
mrówki – ich również oczywiście obejmują zabiegi dezynsekcji.