USŁUGI



DEZYNSEKCJA

     Dezynsekcja to niszczenie wszelkich szkodliwych owadów za pomocą środków chemicznych, mechanicznych oraz biologicznych. Chodzi tu zarówno o owady uciążliwe dla codziennego funkcjonowania człowieka jak osy, komary, muchy oraz o szkodniki niszczące różnorakie produkty występujące zarówno w gospodarstwach domowych jak i w magazynach. Dezynsekcję przeprowadza się zarówno w pomieszczeniach jak i na otwartych przestrzeniach.

Dezynsekcja - metody dezynsekcji

  • Chemiczne, które polegają na używaniu środków owadobójczych zwanych też insektycydami. Jako, że gatunków szkodników owadzich jest dużo więcej niż gryzoni ważny jest właściwy dobór środków chemicznych. Ze względu na sposób działania można insektycydy podzielić na kontaktowe – wystarczy, że będą miały kontakt z ciałem owada, wówczas paraliżują jego układ nerwowy i powodują śmierć, pokarmowe, których działanie ujawnia się po zjedzeniu przez szkodnika oraz oddechowe. Przy wyborze trucizny należy również kierować się bezpieczeństwem ludzi i zwierząt – inne substancje wybierze się przy dezynsekcji pomieszczeń, w których przechowuje żywność lub są one miejscem przebywania ludzi a inne np. W mało uczęszczanych magazynach.
  • Fizyczne metody dezynsekcji, które sprowadzają się do różnego rodzaju przedmiotów i urządzeń, które wabią owady po to by później uniemożliwić im się wydostanie z pułapki. Najpopularniejsze w tym względzie są lepy oraz lampy owadobójcze.

Dezynsekcja - najczęściej spotykane szkodniki owadzie 

  • Karaluchy
    Karaluch Owady wszystkożerne o długości ciała do 30 mm i kolorze ciemnobrązowym. Nie potrafią chodzić po ścianach, świetnie natomiast radzą sobie na wszelkich poziomych powierzchniach. Głównym zagrożeniem z ich strony jest niszczenie produktów spożywczych oraz roznoszenie rożnych chorób i pasożytów.
  • Prusaki
    Prusak Owady wszystkożerne o długości 10-16 mm i barwie żółtobrązowej. Potrafią przemieszczać się zarówno na powierzchniach poziomych jak i pionowych żółtobrązowe. Ich główna aktywność przypada na noc. Zanieczyszczają żywność, są nosicielami wielu szkodliwych drobnoustrojów. Niekiedy są przyczyną alergii.
  • Pluskwy
    Pluskwa Owadamy koloru ciemnobrązowego o długości 4-6 mm. Tak jak prusaki preferują nocną aktywność. Atakują ludzi i zwierzęta, których krwią się żywią. W czasie konsumpcji na skórze żywiciela pozostawiają wydzielinę, która podrażnia ją wywołuje uczucie pieczenia i powstawanie pęcherzy.
  • Wołki zbożowe
    Wołek zbożowy Chrząszcze o długości do 5 mm koloru czarnego z niewielkimi punkcikami na ciele. Ich nazwa pochodzi stąd, że odżywia się ziarnami różnych zbóż, dlatego też można je spotkać najczęściej tam gdzie się je magazynuje. Uszkodzenia, które wywołuje w zbożu sprawiają, że nie można go już używać w celach spożywczych.
  • Rybiki cukrowe
    Rybiki cukrowe Owadami barwy srebrzystej, długości 8-10 mm. Prowadzą nocną aktywność i są wszystkożerne. Ich układ pokarmowy jest w stanie strawić nawet celulozę. Lubi przebywać w domach, mieszkaniach, piekarniach.
  • Mkliki mączne
    Mkliki mączne Motyle aktywne nocą długości ok. 14 mm i rozpiętości skrzydełek do 25 mm. W tej postaci nie wyrządzają szkód za to ich gąsienice owszem. Żywią się one ziarnem, które dodatkowo zanieczyszczają wytwarzanymi przez siebie lepkimi nićmi, które bardzo trudno usunąć.

Oprócz tego nie należy zapominać o wyjątkowo uciążliwych i powszechnie rozpoznawalnych insektach takich jak: pchły, komary, osy, muchy, mrówki – ich również oczywiście obejmują zabiegi dezynsekcji.