OZONOWANIE
Ozon
jest niebieskawym gazem o specyficznej ostrej woni. Jest jednym z
najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych posiadającym unikalne właściwości
aseptyczne - bakteriobójcze, grzybobójcze, silnie utleniające. Działanie
bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż
chloru. W wysokich przemysłowych stężeniach ozon jest bardzo toksyczny.
Specyficzny zapach ozonu można wyczuć tuż po burzy z wyładowaniami
atmosferycznymi. Powietrze ma wtedy miły świerzy zapach. Usługa ozonowania jest
wykonywana przy użyciu specjalistycznych generatorów ozonu, tzw ozonatorów.
Ozonowanie wykorzystywane jest w wielu dziedzinach życia i gospodarki jako
silny utleniacz.
Dezynfekcja ozonem stosowana jest najczęściej przy:
- likwidacji
roztoczy kurzu domowego i alergenów,
- neutralizacji
zapachów w pomieszczeniach, oraz oczyszczania bakteriologicznego po
zmarłych, po zalaniach i powodziach,
- dezynfekcji
obiektów inwentarskich - kurników, obór, chlewni, schronisk dla zwierząt,
- obiektów
związanych z produkcją spożywczą - zakładów mięsnych, mleczarskich,
browarów, w przemyśle rybnym,
- dezynfekcji
dokumentów w archiwach, bibliotekach, sądach, przy odgrzybianiu
starodruków, akt, książek,
- dezynfekcji
w branży medycznej - izolatek, sal chorych, urządzeń i sprzętu medycznego,
karetek pogotowia, ambulansów,
- środków
transportu - pojazdów i samochodów przewożących żywność, ludzi, produkty
medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty, statki itd,
- klimatyzacji
samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale
konferencyjne,
- likwidacji
zagrzybienia ścian i murów,
- palarniach,
saunach, obiektach sportowych,
- Ozonowanie
ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii,
- Produktach
spożywczych - ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa - w celu zachowania
dłuższej świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów. Działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatności do spożycia
produktów, oraz zapewniają czystość mikrobiologiczną.
Cechy które wyróżniają ozonowanie od klasycznej
dezynfekcji chemicznej:
- pomieszczenia i przedmioty po ozonowaniu nie wymagają mycia,
- ozon nie powoduje korozji metali w przeciwieństwie do niektórych
dezynfektantów,
- usługę ozonowania można przeprowadzać w pomieszczeniach gdzie znajdują się
produkty spożywcze i żywność bez obawy o ich skażenie - po zastosowaniu ozonu
brak jest niepożądanych pozostałości, jest tylko tlen,
- generatory ozonu wyposażone w wydajne wentylatory są w stanie równomiernie
rozprowadzić ozon w całym pomieszczeniu bądź w miejscach tudno dostępnych,
sprawiając iż dezynfekcja ozonem jest dokładniejsza od metod klasycznych
np.oprysków,
- ozonowanie skutecznie dezynfekuje nie tylko przedmioty i powierzchnie lecz
ozon jako gaz znakomicie oczyszcza powietrze i atmosferę - będąc idealnym
rozwiązaniem przy likwidacji przykrych i uciążliwych woni - w DEODORYZACJI
Deodoryzacja ozonem likwiduje odory powstałe na skutek:
- stęchlizny,
- gnicia
i rozkładu organicznego,
- fermentacji,
- zapachu
uryny - moczu,
- odchodów,
wydalin, wymiocin,
- potu
- dymu
( w tym tytoniowego )
- oraz
wielu innych nieprzyjemnych woni.
SPRZĘT
Nasza firma stosuje profesjonalne ozonatory renomowanych firm, wyposażone w
wysokowydajne wentylatory oraz dużej mocy lampy wyładowcze, pozwalając nam w
ten sposób wykonywać najbardziej wymagające zadania. Specjalistyczne
przemysłowe generatory ozonu, będące w stanie realnie wytworzyć 20g czystego
ozonu w ciągu godziny z otaczającego powietrza.